Beyler, hamilelikte eş desteği çok önemli. Her an bir şey yapabilir ya da dahası bir şey yapmayabilirsiniz bile. Dikkat tabelalarını sizin için koyduk!
Bütün hormonlarının yerçekimsiz bir ortamda şenlik yaptığı eşinizi sinirlendirmek akıllıca olmaz. Bu yüzden de her konuda dikkatli olmanızda fayda var aslında. Birçok anda anlamak zor olabilir ancak anlamaya çalışmayın; zira eşiniz de çoğu zaman kendisini anlamayacak. 🙂 Merak etmeyin yine de hamilelikte psikoloji grafiğinin sert çıkışlarından kendinizi sakınmanız için bir dizi öneri hazırladık. 😉
Sosyal Yaşamı Abartmak
Derbi varmış, şirketten birinin düğünü olmuş, iş yemeğiymiş, halı saha maçıymış… Yapmayın, demiyoruz; yine yapın. Babalar da bu süreç boyunca normal rutinlerini olabildiğince korumalı, yoksa eşler arasında gereksiz bir gerilimin olması riski de doğabilir. Ancak tüm bunları yaparken daha sıkı filtreler kullanın; eve geç gelmeyin, eşinizi yalnız bırakmayın.
Israrcı Olmak
Beyler, gerekiyorsa 9 ay boyunca sabır göstermek zorunda kalabilirsiniz. Hamilelikte psikolojik destek cinsel istekler söz konusu olduğunda da istisna tanıyacak bir durum değil. Hamilelikte cinsel isteksizlik sahibi anne adaylarının olduğu bilimsel bir gerçek. Bunun sebeplerini eşiniz bile bilmeyebilir. Bu durumu eşinizle sakince konuşmamak ciddi sorunlara yol açabilir; anneyi de bebeği de çok olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Bu konuyu eşinizle ve doktorunuzla konuşmak sorunları baştan önleyebilir.
Duyarsız Olmak
Hamile eşi mutlu etmek için en güzel yollardan biri de onun rutin benimsediği işlerin her biri için elinizden geleni yapmak olacaktır. Bulaşık makinesini yerleştirmekle, yemek yapmakla, çamaşırları asmakla, market alışverişini yapmakla size bir şey olmaz ama o çok yorulabilir. Bu gibi günlük rutinlerde desteğiniz olmazsa hamile ve sinirli bir kadının gazabı ile tanışabilirsiniz. Hem de ansızın!
Darmadağın Uyumak
Hamilelikte eş desteği sadece uyanıkken değil, uykudayken bile var olmalı. Artık yorganı çekmeler, yatağın 3/4’ünde uyumalar bitti. Gerçekten de uyku hamile kadınlar için ciddi bir sorun olabiliyor. Hamileliğin başlarında bulantılar, ilerleyen zamanlarda ise bebeğin büyümesi uykuya dalmalarından yatış pozisyonlarına kadar her şeyi etkiliyor. Bu yüzden horlamayın, homurdanmayın, gerekiyorsa yatağı sessizce terk edin. 🙂
Anlayışsız Davranmak
Hamile eşime nasıl davranmalıyım, diye soruyorsanız her şeyden önce anlamsız görünebilen, sebepsiz olabilen gerginliklerde kendinizi kontrol etmeyi bilmeniz gerekiyor. Hormonal dengenin radikal bir değişim geçirdiği bu dönemde anlayışa, şefkate, sevgiye, desteğe her şeyden çok ihtiyacı var. Ve unutmayın, bütün dünya onun yanında olsa da o en çok sizi yanında isteyecektir.
Eleştiri Getirmek
Hamilelikte psikoloji zaman zaman anne adaylarını mantıksız davranmaya kadar itebilir. “Aşermek” adı altında her şeyi yemeye meyilli olması, “dinlenmek” adı altında biteviye uyuması, “gergin olmak” adı altında sürekli kızgın olması… Bu durumları gözlemlemeniz mümkün. Ancak böyle zamanlarda da bir eleştiri getirmek yerine onu bir uzman görüşü almaya ikna etmekte fayda var. Sonuçta bütün bunlar aslında depresyon belirtisi de olabilir.
Bu süreç hassas bir süreç ve hamile eşime nasıl davranmalıyım gibi empatiye hazır bir sorunun da cevabı bolca var; yukarıda saydıklarımız değil ama. 🙂 Buraya kadar ledleri yaktık, çıkmaz sokskları gösterdik. Bir de hamile eşinizi mutlu etmenin yollarını merak ediyorsanız onları da altın yaldızlarla yazdık. 😉 Hemen okuyun ve “Yılın Kocası” adaylığınızı güçlendirin. 😉