Perine bakımı hakkında bilginiz var mı? Doğumdan sonra ciddi bir sorun yaşamamak için mutlaka bilgi sahibi olmalısınız.
Perine bakımı ne demek, önce bunu açıklayalım: Doğumdan sonra perine bölgenizin sorunsuz bir şekilde iyileşmesi için yapmanız gerekenler vardır. Perine bölgesi vajinanız ile makatınız arasında kalan kısımdır.
Normal doğum sırasında bebeğinizin daha rahat dünyaya gelebilmesi, bu bölgede bir yırtılma olmaması için doktorunuz bu kesiğe epizyotomi adı verilen bir kesik atar. İşte bu kesiğin iyileşmesi için de doğumdan sonra mutlaka perine bakımı yapmanız gerekir.
Perine Bakımı Nasıl Olmalı?
Perine bakımı için başlıca aklınızda bulundurmanız gereken doktorunuzun tavsiyesi dışına çıkmamak, asla doktorunuzun vermediği herhangi bir ilacı kullanmamak. Yani, söz konusu sağlık olduğu zaman uzman ağızlardan duymadığınız hiçbir bilgiyi uygulamaya koymayın. Bununla birlikte perine bakımı aşamlarının neler olduğu hakkında bir fikir sahibi olmanız açısından süreçten biraz bahsedelim.
Hijyenik Olmaya Önem Verin
Perine bakımı için ilk dikkat etmeniz gereken konu hijyen. Elbette bu konudaki standartı yüksek tutuyorsunuzdur ama biraz daha fazlası gerekebilir. Ellerinizi sadece tuvalete girdikten sonra değil, girmeden önce de yıkayın.
Tuvaletinizi yaptıktan sonra o bölgedeki temizliğinizi önden arkaya doğru yapın. Böylece rektumdaki mikropların vajinaya ulaşmasını engellersiniz. Asla tuvaletinizi yapıp kapağı kapatmadan sifonu çekmeyin. Bu sayede tuvalet içindeki suyun teninize sıçramasının önüne geçersiniz.
Bölgeyi temizlemek için sadece temiz su yeterli olmakla birlikte çoğu zaman antiseptik maddeler içeren solüsyonlar önerilir. Ayrıca akıntı ve kanamalar için günlük ped kullanılması hijyen açısından gereklidir. – Dr. Alper Mumcu
Ped Değişimlerini Ertelemeyin
Perine bakımı süresince bazı ufak kanamalar ve akıntılar söz konusu olabilir. Bunun için de hijyenik pedler kullanmalısınız. Ancak bu süreç boyunca yapmanız gereken ped değişim periyotlarının regl dönemlerindeki kadar esnek olmayacağını aklınızdan çıkarmayın. Pedleri 4 – 6 saat kullanabilir ve sonrasında ise değiştirmelisiniz. Enfeksiyona sebep olabilecek bir durumun önüne geçmek için bu sıklığa perine bakımı boyunca özen göstermelisiniz.
Bakıma Destek Alternatifleri Uygulayın
Perine bakımı boyunca bazı alternatif yolları da uygulamanız sizi rahatlatacaktır. Bunlardan bir tanesi soğuk kompres uygulamak. Buz jellerini kullanabilir, buzu parçalayarak bir havluya sarabilirsiniz. Gün içerisinde 1 kere, 20 dakika boyunca perine bölgesine soğuk kompres uygulayabilirsiniz.
Bir diğer yöntem olarak da ılık su içinde oturmayı tercih edebilirsiniz. Küvetin içine ya da geniş bir kaba ılık su doldurarak günde 2 kere 20 dakikalık süreler boyunca içinde oturabilirsiniz. Bu yöntem için suyun sıcak olmamasına mutlaka dikkat etmeniz gerekir.
Kendinizi Zorlamayın ama Hareketsiz de Kalmayın
Perine bakımı yaparken hareketlerinizin de önemli olduğunu unutmayın. Devamlı olarak oturmak, sırt üstü yatmak perine bölgenizde ağrılara sebep olabilir. Bu yüzden yan yatmayı ya da yumuşak bir yüzeye oturmayı tercih edebilirsiniz.
Bununla birlikte Kegel egzersizleri ile perine bölgenizi rahatlatacak şekilde bir dizi hareketleri yapabilirsiniz. Ancak bu konuda mutlaka doktorunuzun onayı olması gerektiğini de aklınızdan çıkartmamalısınız. Son olarak ise ağır kaldırmak, çok fazla ayakta kalmak da perine bölgenizi zorlayacağı için mutlaka dinlenmelisiniz.
Perine Bakımı Süresinde Karşılaşabileceğiniz Sorunlar
Perine bakımı yapacağınız periyotta bazı sağlık sorunları ile karşılaşabilmeniz de mümkün olabilir. En sık karşılaşılan sorunlar şişlik ve ağrıdır. Doğum sonrasında bebeğin başının sıkıştırması yüzünden perine bölgesinde ödem oluşabilir.
Doğum esnasında epizyotemi dışında bazı yırtıklar meydana gelebilir. Bu yırtıkların mutlaka dikilmesi gerekir. Bu yırtıklardan gelebilecek kan doku aralarında da birikebilir ve bu da şiddetli bir ağrıya sebep olabilir. Normalden çok daha fazla kanama görülebilir.
Tüm bu durumlar söz konusu olduğunda mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.