Prematüre bebek hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isteyen anne adayları ve anneler! Sizin için anlattık. 🙂
Prematüre bebek vaktinden önce doğmuş olan bebeklerin aldığı isimdir. Gelişim süreçleri ve bakımları vaktinde doğan bebeklere göre çok daha yoğun bir ilgi ve dikkat istiyor. Ancak prematüre doğmuş olan bir bebeğin sağlıklı gelişim göstermeyeceği algısına kapılmamak gerekiyor. Gerekli şekilde bakım ihtiyaçları karşılandığı takdirde prematüre bebekler de gayet sağlıklı bir gelişim grafiği gösterebiliyor.
Prematüre Bebek Nedir?
Biraz daha ayrıntılı olarak açıklamakta fayda var. Normalde bebekler hamileliğin 38. ile 40. haftasını kapsayan sürede dünyaya gelirler. Anne karnında dünyaya gelmeleri için gerekli olan gelişimi tamamlamalarına yeten bu süreçten erken davranan bebekler de olabiliyor.
Bir bebek 37. hafta ve daha öncesinde dünyaya gelirse ona prematüre bebek deniyor. Kendi içinde bebeğin prematüre olarak dünyaya gelmesindeki aşamalar da birbirinden ayrılıyor;
- Erken Preterm Doğum: 24 ile 31. haftalar arasında gerçekleşen doğumdur ve bebeklere “ileri derecede prematüre” denir.
- Orta Preterm Doğum: 32 ile 34. haftalar arasında gerçekleşen doğumdur ve bebeklere “orta derece prematüre” denir.
- Geç Preterm Doğum: 34 ile 36. haftalar arasında gerçekleşen doğumdur ve bebeklere “sınırda prematüre” denir.
Prematüre bebek yalnızca fiziken çok küçük olması ile bu ismi almıyor. Örneğin; bir bebeğin normal doğum kilosu 2500 gramdır ama bazı bebekler bunun altında bir kiloda da dünyaya gelebilir. Bebeğin zayıf ya da küçük olması mutlaka prematüre olduğunun işareti sayılmıyor. Bununla birlikte hemen hepsinde görülen bazı ortak özellikler de bulunuyor.
Prematüre Bebeklerin Özellikleri Nelerdir?
Her bebekte farklı bir gelişim rotası vardır. Bu yüzden de prematüre bebek gelişimi de yine bazı değişkenler gösterebilir. Anne karnından çıktıktan sonra daha fazla özen isteyen prematüreler, normal zamanda doğmuş olan bebeklere göre daha uzun süre yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kalırlar. Bununla birlikte genel olarak görülen bazı özellikleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Vücutları küçük olmasına rağmen başları daha büyük olur.
- Zamanından önce doğdukları için vücutları daha az yağ depolamış durumdadır ve bu yüzden vücut hatları yuvarlak değil, keskin olur.
- Doğumdan sonra depolanması gereken yağ miktarı az olduğu için vücut ısıları düşük olur.
- Vücutları “Laguna” ismi verilen küçük ve sarı tüylerle kaplıdır.
- Nefes darlığı ya da solunum güçlüğü gibi sorunlar görülür.
- Emme ya da yutkunma reflekslerinde yetersizlik olur.
Prematüre bebek sorunları çeşitli ve tedaviye ihtiyaç duyan tipte ise ona göre hastanede yenidoğan yoğun bakım ünitesi dışındaki birimlerce de takibi yapılır.
Prematüre Bebeklerde Görülebilecek Komplikasyonlar Nelerdir?
Prematüre bebeklerin hepsinde sağlık sorunlarının olduğu gözlemlenmez ya da olabilecek sağlık sorunlarının hepsinde aynı olması söz konusu olmaz. Sağlık sorunlarının bazıları doğum sırasında kendini belli ederken bazıları da daha sonra ortaya çıkabilir. İlk haftalarda görülebilecek bazı sorunlar ise şunlardır;
- Kalp ve solunum problemleri
- Vücut ısısı sorunları
- Beyin kanaması
- Sindirim sistemi sorunları
- Kan şekeri düşüklüğü
- Kansızlık ve sarılık
- Bağışıklık sisteminde zayıflık.
Prematüre bebek sorunları uzun vadede de kendini gösterebilir. Bunlardan bazıları ise;
- Beyin felci (Serebral palsi)
- Öğrenme zorluğu
- Görme ve işitme ile ilgili sorunlar
- Dişlerin geç çıkması, dişlerde renk değişimi, çarpık hizalanma
- Astım, enfeksiyon ve beslenme sorunları gibi kronik sağlık sorunları
- Psikolojik ve davranışsal sorunlar.
Bu süreç zamanında doğmuş bir bebeğe göre daha zorlu geçecektir. Eğer prematüre bebek dünyaya getirme riskiniz varsa doktorunuzun tavsiyeleri ve bebeğiniz için gereken tedaviler ile bakım sizin için çok önemli. Gereken her şeyi yaptığınıza emin olun.