Alternatif doğum yöntemleri her geçen yıl daha büyük bir rağbet görüyor. Normal doğuma alternatif olan bu yöntemleri siz de öğrenin.
Doğum yöntemleri normal doğumu da kapsayacak şekilde oldukça çeşitlilik gösteriyor. Kendi içinde pek çok yöntemi bulunan normal doğumun yanı sıra tamamen alternatif denilen birçok yöntem de geliştirildi. Hastaneye gitmek istemeyen, daha acısız bir şekilde doğum yapmak isteyen anne adaylarının dikkatini çekecek olan bu yöntemleri yakından tanıyın.
Suda Doğum
Son yıllarda en çok bilinen alternatif doğum yöntemleri arasında yer alıyor. Suda doğum iki şekilde gerçekleşebilir: Birincisi, anne bütün doğumu suyun içinde gerçekleştirir. İkincisi ise annenin doğum belirtilerinin akabinde doğumun başlayıp da bebeğin çıkmasına kadar geçecek olan travay süresinin tümünü suda geçirip, suyun faydalarından maksimum şekilde yararlanıp doğumu suyun dışında gerçekleştirmesidir.
Suda doğum için suyun hijyenik olması, miktarı ve ısısı çok önemlidir. Suyun 36 – 37 derece olacak şekilde vücut ısısına denk olarak ayarlanması ve yüksekliğinin annenin göğüs hizasına kadar gelmesi gerekir.
Alternatif doğum yöntemleri içinde en fazla bilinen ve tercih edilenlerden olan suda doğumun anne için sağlayacağı avantajlar ve dezavatajlar hakkında mutlaka önceden bilgi almalısınız. Bugüne kadar hiçbir suda doğum vakasıdan ötürü karşılaşılan olumsuz bir durum olmadığı biliniyor.
Bununla birlikte anne için pek çok faydası mevcut; suyun kaldırma kuvveti kas gerginliğini azaltır, doğum ağrısına iyi gelir, doğum süresini kısaltır, annenin içgüdüsel olarak kendini daha rahat hissetmesini ve doğumu kontrol etmesini sağlar, bebeğin dünyaya geldiği an için daha yumuşak bir ortam hazırlar.
Hipnoz ile Doğum
Alternatif doğum yöntemlerinden bir diğeri de Hipnoz ile Doğum. 1989 yılında Marie Morgan tarafından tanıtılmış olan bu doğum yöntemi temel olarak bilinçaltındaki korku ve acıyı ortadan kaldırmaya odaklanır. Hipnoterapistler tarafından anneye doğumda çalışacak kaslar, kendilerini gevşetmelerini sağlayacakları egzersizler ve doğal doğum içgüdüleri öğretilir. Bu sayede annenin daha korkusuz ve daha az acı çekeceği bir doğumun hazırlanması amaçlanır.
Hipnoz ile doğum yöntemi ile bugüne kadar yapılan doğumlarda bebeğin daha rahat dünyaya geldiği, annenin daha az çektiği ve doğumda normale göre çok daha az kanama olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca bu, bebeğin de çok daha güven dolu bir şekilde dünyaya gelmesine yardımcı olmasını sağlayan doğum yöntemleri arasında yer alıyor.
Annelerin acısız, ağrısız, ıkınmak gibi zorlayıcı ritüellerle başa çıkmak zorunda kalmadan gerçekleştirdikleri bu doğum yöntemi onların doğumun her anının tadını çıkarmalarını da sağlıyor.
“Aslında doğum son derece normal, vücudun herhangi bir fonksiyonunun gerçekleşmesi gibi, zamanı geldiğinde rahim kaslarının kasılmasıyla bebeğin doğum kanalından ilerleyip doğmasından ibarettir. Negatif şartlanmaları yıkıp doğumu doğal seyri içinde bırakmak için hipnozu kullanıyoruz. Böylece normal doğumda zaten vücudunda var olan programın işleyişine izin veriyor, doğum ağrısız, keyifli bir sürece dönüyor.” – Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Duman
Akupunktur
Çin’den gelen bu şifa yöntemi, bedende bulunan çok belirgin bazı noktalara iğneler batırılması ile uygulanır. Daha çok sigara bağımlılığından kurtulma ya da diyetler ile gündeme gelse de doğumda da bir yeri var. Hamileliğin 36. haftasından itibaren uygulanmaya başlayan akupunktur doğum yöntemleri içinde sıkça tercih edilenlerden bir tanesi.
Annenin doğumu daha az sancılı geçirmesini sağlayan bu doğum yöntemi sayesinde annenin psikolojik olarak gevşemesi sağlanabiliyor. Epizyotomi kesisi ve bunun tamiri için de yine akupunktur doğum yöntemleri içinde en fazla fayda sağlayanlardan biridir.
“Akupunkturu doğum sırasındaki ağrıların giderilmesi veya en aza indirilmesi, ilaç kullanımının mümkün olmadığı gebelikte aşırı bulantı ve kusmaların önlenmesinde rahatça kullanabiliyoruz.” – Akupunktur ve Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Şükrü Hamidi
Siz de bebeğinizi dünyaya getirmek için şimdiden eşinizle birlikte alternatif doğum yöntemlerinden birine karar verebilirsiniz. Bebeğiniz ve sizin için hangisinin doğru bir tercih olacağına karar vermek için mutlaka doktorunuzdan da tavsiye isteyin.