Hamilelikte stresle başa çıkmak için öncelikle pozitif düşünmenin gücüne inanın. Bununla ilgili yöntemleri de biz anlatalım. 🙂
Hamilelikte stres yaşamak normal sayılabilir. Ancak bu durumu kontrol altına almazsanız bebeğinizin gelişimine olumsuz şekilde etki etmesi de mümkün. Cambridge Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre annenin nasıl düşündüğünün çocuğun gelişimi üzerinde büyük bir etkisi var. 1862 kadınla yapılan 14 farklı araştırmaya göre bebeği olacağı için mutlu olan anne adaylarının bebekleri doğduktan sonra onlarla çok daha pozitif bir iletişim geliştiriyor.
Aynı zamanda mutlu anne adayları bebeklerini, kendi duygu ve düşünceleri olan bireyler olarak görüyor ve bu da çocukların gelişiminde olumlu bir etkide bulunuyor. Öte yandan anne adayları olumsuz düşündüğünde ve bebeklerini bir birey olarak görmediğinde ise çocuk gelişimiyle ilgili olarak ciddi problemler meydana geliyor. Peki, hamilelikte stresle başa çıkmak nasıl mümkün olur?
Kendinize Zaman Ayırın
Hamilikte stres yaşamanıza sebep olacak etkenlerden biri de aşırı derecede yorgunluk duymanız olacaktır. Özellikle ilk üç aylık dönemde olmak üzere hamilelikte uyku problemleri ve daha pek çok sebep moral ve motivasyonunuzu düşürebilir. Bu sebeple kendinize zaman ayırmak, sevdiğiniz aktivitelerle ilgilenmek stresten uzak durmanıza yardımcı olacaktır.
Egzersiz Yapın
Hamilelikte stresle başa çıkmak için egzersiz yapmak sizi en fazla yardımcı olacak yöntemlerden biri. Hamilelik sürecinde hareketi kısıtlayıcı bir sorun yoksa her gün egzersiz yapmanız hem size hem de bebeğinize çok iyi gelecektir.
Sosyal Çevrenizden Kopmayın
Aile ve arkadaşlar iyidir. Size kendinizi iyi hissettirir. Hamilelikte stresle başa çıkmak zaman zaman biraz zor olsa da içinize kapanmayın. Öyle zamanlarda hemen en yakın çevrenizden biri ile iletişime geçin ve konuşun. Kendinizi soyutlamak pozitif düşünmek adına hiçbir işe yaramaz.
Endişelerinizi Paylaşın
Doktorunuz yalnızca tıbbi olarak size yardımcı olmayacak; aynı zamanda nasıl hissettiğiniz ve ne düşündüğünüz konusunda da sizin için bir rehber olacak. Bu yüzden hamilelik süreci ya da doğum ile ilgili ne gibi bir kaygı taşıyorsanız doktorunuzla paylaşın ve sizi yönlendirmesine izin verin.
Stres; hamilelik süreci için oldukça riskli bir durumdur. Çünkü yaşanan stressel faktörler bebeğin fiziksel ve ruhsal gelişimini olumsuz etkilemektedir. Yapılan bazı çalışmalar yüksek orandaki stresin erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme riskini artırdığını göstermektedir. – Psikolog Eda Gökduman
Bebeğinizle İletişim Kurun
İçinizde minicik bir yaşam büyüyor. Bu mucizenin tadını çıkarırken sevginizi ve ilginizi bebeğinizle de paylaşın. Onunla konuşmak, gün içindeki en basit aktiviteleri bile ona anlatmak size ciddi anlamda moral kaynağı olacaktır.
“Araştırmalarımıza göre ebeveyn ve çocuk ilişkisi çocuğun gelişimi ve öğrenme kabiliyeti için çok önemli. Bu yüzden ebeveynin ilerleyen zamanlardaki davranışlarına dair ipucu elde etmek için hamilelik döneminde sergilenen davranışlar da gözlemlenmeli.” – Dr. Sarah Foley
Mutlu Hikayeleri Dinleyin
Hamilelikte stres yaratan durumlardan biri de çok fazla insanın fikir beyan etmesidir. Her söylenene kulak vermeyin. Özellikle doğum ile ilgili olarak her deneyimin birbirinden başka olduğunu unutmayın. Mutlaka tecrübelerden faydalanmak istiyorsanız mutlu annelerin hikayelerini dinlemeye özen gösterin.
Bilgi Edinin
Hamilelikte stresle başa çıkmak için yapabileceklerinizden biri de bilgi edinmek. Bir konu ile ilgili aklınızda soru işaretleri varsa o konuda doktorunuza danışmakla birlikte faydalı kaynaklara da başvurabilirsiniz. Emin olun, hamilelik ve doğum ile ilgili pek çok bilgi verici kitap, film, belgesel bulunuyor.