Anneliğe atılan ilk adımlardan olan hamilelik süreci, bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesinde önemli olduğu kadar doğum sonrası gelişim dönemi için de oldukça önemlidir. Sağlıklı bir hamilelik, gerek bebeğin bedensel gelişimi gerekse zihinsel gelişimi açısından büyük önem arz eder.
Durum böyle olunca anne adaylarının, hamilelik dönemlerinde uyku düzenlerinden beslenme düzenlerine kadar birçok kritere dikkat etmeleri gerekmektedir. Bebek sağlığı ve bakımı konusunda ebeveynlerin üzerinde en çok durduğu konulardan olan sağlıklı hamilelik için dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
Ruhsal Durumunuzu ve Psikolojinizi Kontrol Altına Alın
Hamilelik esnasında salgılanan hormonlar fizyolojik yapıyı etkilediği gibi psikolojik düzeninizi de etkileyecektir. Bu doğrultuda özellikle ilk aydan itibaren duygusal bir ruh hali içerisine girebilir ve inişli çıkışlı bir ruhsal durum yaşayabilirsiniz. Psikolojik durumunuzun sizi germesi nedeniyle özellikle beslenme düzeninizden taviz vermeye; alkol ya da sigara gibi zararlı alışkanlıklara meyil etmeye uygun olabilirsiniz.
Yaşadığınız bu psikolojik iniş çıkışların, hormon seviyesindeki değişikliklerden kaynaklandığını unutmayın ve geçici bir durum olduğu konusunda kendinizi sürekli telkin edin. Stres ve gerginlik gibi ruh hallerine karşı daha dirayetli olmayı denemek, sağlıklı hamilelik önerileri içerisinde en önemli kriterler arasında yer alır.
Yaşam Alanınızı Ferah ve Huzurlu Tutmaya Özen Gösterin
Anne adaylarının sağlıklı bir hamilelik süreci geçirebilmeleri adına dikkat etmeleri gereken bir diğer önemli nokta da yaşanılan yerdeki hava kirliliğine maruz kalmamaktır. Özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu metropolitan şehirlerde; araç trafiğinin ve karbondioksit salınımının yüksek oranlara ulaştığı konumlarda, kirli havayı solumak bebekte bir takım zararlı yan etkilere yol açabilecektir.
Hamilelik döneminde havadaki kirli gazlara maruz kalmanız sonucunda, baş dönmesi gibi yan etkiler kendini açığa vurabilir.
Eğer yaşadığınız yerin hava kalitesi ile alakalı bir takım kaygılarınız varsa, evinizde daha temiz ve taze hava kalitesi için Dyson ve Fakir gibi markaların ‘hava temizleme makinesi’ gibi ürünlerini tercih edebilirsiniz.
Hamileyken Vejeteryan Ağırlıklı Yiyeceklere ve Turunçgillere Öncelik Verin
Hem Bebek sağlığı ve bakımı başlığında hem de sağlıklı hamilelik önerileri gibi başlıklarda beslenme düzeni ve diyet en kritik etkenler olarak biliniyor. Hamileliğin ilk aylarında biyolojik olarak hormon dengesinin bozulması nedeniyle, bağışıklık da dolaylı olarak zayıflıyor. Bu süreç doğrultusunda, bağışıklığı kuvvetlendirecek ve metabolizmaya vitamin takviyesi yapacak besinlerin tercih edilmesi gerekiyor.
Gerek lif oranları, gerek zengin besin içerikleri ile turunçgiller hamilelik sürecinde en önemli besin kaynaklarından biridir.
Aynı şekilde sebze odaklı beslenmek de vücutta toksinlerin daha hızlı temizlenmesine dolayısıyla karnınızda büyüyen bebeğin daha sağlıklı bir bedende büyümesine yardımcı oluyor.
Hafif Bedensel Aktivitelere ve Zihinsel Aktivitelere Vakit Ayırmaya Özen Gösterin
Çoğu anne adayında, hamilelik sürecinde hareketsiz kalmanın bebek gelişimi ve sağlığı açısından yararlı olduğuna dair bir yanlış düşünce var. Ne yazık ki bu yanlış kanı, hamilelikleri nedeniyle hormonal değişimler yaşayan anne adaylarının metabolizmalarının yavaşlamasına dolayısıyla kısa süre içerisinde yoğun kilolar almalarına neden oluyor. Bu yüzden ekstrem, zorlayıcı ve ani hareketler yapılmadığı sürece hamilelik sürecinde bir takım egzersiz uygulamaları bile yapılabilir.
Özellikle pilates, yoga ve benzeri bedensel aktiviteler anne adaylarının en yoğun ilgi gösterdiği egzersiz aktivitelerinden biri olarak öne çıkar. Bunun yanı sıra hem bedensel açıdan daha zinde hissetmenizi sağlayacak hem de zihinsel açıdan dinginliğe ulaşmanıza yardımcı olacak meditasyon uygulamalarına da yönelebilirsiniz.
Sıvı Tüketimi Konusunda Rutininizi Sıkılaştırın
Fizyolojik olarak sıvı ihtiyacı gebelik esnasında maksimum seviyelere çıkar. Psikolojik gerilimin arttığı dönemlerde anne adaylarının, ruh hallerinin de etkisiyle gün içerisinde sıvı tüketmeyi unuttukları anlar olabilmektedir.
Sıvı tüketiminin unutulmasını engelleyen hatırlatıcı mobil uygulamalar, günlük rutininiz içerisinde faydalı olacaktır.
Bunun yanı sıra, çocuğun bedensel gelişimi için oldukça önemli bir kriter olan günlük su tüketimi ihmal edildiğinde böbrek fonksiyonları ve idrar kanalları ile alakalı bazı semptomlar medyana gelebilir. Bu gibi durumlarda sıvı tüketiminin azaltılmaması, fakat diğer fonksiyon kaygıları ile alakalı aile hekimine başvurulması yararlı olacaktır.
Baş Ağrısı ve Dönmesi Gibi Semptomları Dikkate Alın
Gebelik süresince hormonal yapıdaki değişimler beraberinde bir takım reaksiyonları da getirecektir. Kendini baş ağrısı, dönmesi ya da mide bulantısı gibi belirtilerle gösteren bu semptomlar, her ne kadar ciddi sonuçları olmasa da süreç içerisinde rahatsız edici olabilir. Bu yüzden bir takım egzersiz uygulamaları, yürüyüş, meditasyon ya da hafif masaj gibi aktiviteler ile yukarıda sıraladığımız semptomların etkisini minimum seviyeye indirebilirsiniz.
Fakat semptomların kontrolden çıkması ve aşırı derecede rahatsız edici duruma gelmesi halinde doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Bu yazımızda sizlere sağlıklı bir hamilelik süreci için dikkat edilmesi gereken konulardan bahsettik. Sağlıklı hamilelik, bebek bakımı & sağlığı gibi başlıklarda diğer yazılarımıza göz atmak için Sweet Blog‘u ziyaret edebilirsiniz.