Bebekler doğar doğmaz yüzer mi? Birçok anne ve babanın merak ettiği bu sorunun cevabını sizin için araştırdık. 🙂
Bebeklerde yüzme refleksi diyerek daha doğru konumlandıracağımız bu konu hakkında biraz araştırma yaptık. Minicik bedenlerin suya girişleri ve suda çoğu zamanda çok rahat bir şekilde hareket edebilmeleri onların doğuştan birer yüzücü olduğunu düşündürüyor. Eh, bunu düşünmekte de pek haksız sayılmayız. Detaylara birlikte bakalım şimdi.
Bebeklerde Yüzme Refleksi Ne Zaman Gelişir?
Aslını isterseniz bu refleks her insanın doğuştan kazanmış olduğu bir refleks. İnternette ya da televizyonda gördüğünüz yüzen bebekler de bu refleksi doğal olarak taşıyor. Anne karnından çıktığı andan itibaren 9. aya kadar yüzme refleksini taşıyan bebekler zaman içerisinde bunu unutmaya başlıyor.
Bebeklerin gırtlak kapağının kapanması da yüzme refleksinin bir parçası. Aslında doğdukları andan itibaren pek çok refleks ile donanmış durumdalar. Bunlardan bir tanesinin de yüzme refleksi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu, bebekleri bir anda suyun içine bırakabileceğiniz anlamına da gelmiyor.
Bebekler İçin Yüzme Eğitimine Ne Zaman Başlanır?
Bebekler için yüzme eğitimi veren profesyonel kurumlar bulunuyor. Bunlardan bazıları en az 6 aylık bebekler için yüzme eğitimi verebildiği gibi bazıları da bebek doğduğu andan itibaren eğitim verebiliyor. Ancak bu noktada bazı uzman görüşlerini de aktarmakta fayda var:
“Bebekler ilk 4 – 6 ay enfeksiyonlara açıklardır. Dolayısıyla minik çocuklarımızın hastalıklardan korunması ana esastır. İlk 6 aydan sonra önemli aşıları tamamlandığı için ancak 6 ayını doldurmuş bebeklerin suya girmesi tercih edilir.” – Enes Şeker – Spor Eğitmeni / Hilton İstanbul Kozyatağı Hitclub Spa&Fitness
Bu noktada “Bebekler doğar doğmaz yüzer mi?” gibi bir soru sormadan önce doktorunuza danışmanız, bu işin uzmanı olan insanlardan fikir almanız ve bebeğiniz için yapacağınız bir yüzme programı eğitimini de bu yönlendirmeler doğrultusunda yapmanız çok sağlıklı olacaktır.
Yüzmenin Bebekler İçin Faydası Var mı?
Aslını isterseniz yüzme her yaştan insan için çok faydalı bir spor ve bunu bildiğinize eminiz. Spesifik olarak da yüzmenin çocukların yalnızca bedensel gelişimlerine değil, zihinsel ve entelektüel gelişimlerine de katkısı olduğu görülüyor. Kas ve sinir koordinasyonu güçlü bir şekilde sağlandığı için özellikle de 5 yaşından önce yüzme eğitimi alan bebeklerin bedensel ve nörolojik gelişimlerinin oldukça belirgin bir şekilde olumlu etkileniyor.
Yüzen bebekler bu reflekslerinin eğitimle geliştirilmesi sayesinde duygusal zekanın gelişimi de destekleniyor. Erken motor becerileri açısından da gelişme kaydeden çocukların dikkatleri, karar verme yetileri, bellekleri, dili kullanma yetenekleri, öğrenme ve muhakeme yetenekleri de daha olumlu bir şekilde gelişiyor.
Bebeklerde yüzme refleksi sadece refleks olarak kalmayıp eğitim aldıkları zaman yüzme sporu sayesinde onların sosyal becerilerinin de artmasını sağlıyor. Spor sayesinde ortak bir ilgi alanında akranlarıyla buluşarak sosyal iletişim becerilerini de geliştiriyor.
Aileler İçin Bazı Tavsiyeler
Bebeklerde yüzme refleksi olsa bile bebeğin sudan korktuğu durumlarla karşılaşmak mümkün olabilir. Bu noktada onu zorlamak daha çok uzaklaşmasına sebep olur. Böyle bir durumda onu öncelikle suyun çevresinde tutup ayaklarıyla oynamasına izin verebilirsiniz.
Suya girmesi için de ilk örneği siz oluşturabilirsiniz. Sizin suya girip batmadığınızı görmesi de ona cesaret verebilir. Onun anlayacağı şekilde yüzmenin tehlikeli olmadığını ve onun da çok keyif alacağını anlatmanız faydalı olabilir.
Özellikle daha 1 yaşını doldurmamış ve su ile ilk kez tanışacak olan bebekler için de bir anda duya girmeleri olumlu bir etki bırakmayabilir. Vücut ısılarının çok hızlı bir şekilde düşecek olması da onlar için sağlıklı olmayabilir. Bu yüzden yavaş yavaş, ayaklarından başlatarak bebeğinizi ıslatmanız ve suya o şekilde sokmanız daha doğru olacaktır.
Siz de bebekler doğuştan yüzebilir mi diye merak ediyor ve daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız en iyi ve güvenilir eğitim kurumunu seçerek bebeğiniz için bir kurs araştırabilirsiniz. 🙂