Bebeklere kitap okumanın bir faydası olmayacağı inancında mısınız? Sakince o inancı yere bırakın ve bize kulak verin.
Bebeklere kitap okumak ne yazık ki faydalı bir aktivite olarak görülmüyor. Birçok annenin içinde olduğu bu yanlış görüş bebeğinizin sağlıklı gelişiminde, anne ya da babasıyla iletişiminde ve gelecek yıllarını etkileyecek olan alışkanlıklarında bir eksiklik yaratıyor. Biz de annelerin ve babaların bu konuda doğru bilgiye sahip olması için hemen araştırdık ve anlattık. 🙂
Zihinsel, Duygusal ve Nörolojik Gelişime Katkısı Var
Bebeklere kitap okumak için okuma yazma öğrenmesini beklememelisiniz. Bebekler dünyaya geldikleri andan itibaren -ve hatta anne karnında- öğrenmeye başlarlar. Bizim algımızdaki gibi nesneler, nesnelerin isimleri ve işlevleri onlarda kodlanmamış olsa da okuduğunuz kitaba dikkatle konsantre olabilirler. Bu sayede de kitap okurken karşılaşacağı uyaranlar onun iletişim becerilerine katkı sağlar.
Bebekler nöronlar ve nöronların gelişimi sebebiyle çok hızlı bir şekilde dil öğrenebilir ve dilleri birbirinden ayırabilirler. Bu yüzden bebeklere kitap okumak onların konuşma yetisinin gelişmesine fayda sağlıyor. Erken dönemlerdeki yetilerinin gelişimine katkısının yanında ilerleyen yaşlarda okuma alışkanlığı kazanması da bu dönemlerde yapacağınız kaliteli okuma aktiviteleriyle yakından ilişkili.
Bebeklere kitap okumak aynı zamanda kültürel bir eylemdir. Bebeğinizin zihinsel ve duygusal gelişimi üzerinde de olumlu etkisi olur. Her şeyden önce bebeğinizi kucağınıza alıp kitap okumaya başladığınızda kendini güvende hisseder ve sizinle olan bağı güçlenir. Bunun yanı sıra konsantrasyonunun bozulmayacağı bir zamanı ona ayırmak okuduğunuz kitaptan maksimum verim almasını sağlar.
Ama Sadece Okumak Yetmez
Bebeklere kitap okumak sadece rutin bir aktivite değildir. Her şeyden önce okuyacağınız her kitapta hikaye ve karakterler değişecektir. Bu yüzden sizin de ritminizin değişmesi gerekir. Kitabı okurken bütün farklılıklara dikkat etmelisiniz; karakterleri sesiniz ile birbirinden ayırmalı, ortamı tarif ederken sesinizi buna göre kullanmalısınız.
Onunla birlikte kitap okurken bebeğinizin kitaba dokunmasına izin vermelisiniz. Kitabı tutmaya çalışması, ağzına götürmesi gibi eylemleri aslında onun için bir ilişki kurma biçimidir. 4 – 6 ay arasında yapacağı bu tip davranışları sonucunda bebeğinizin zarar görmemesi için içinde katkı maddesi bulundurmayan bez kitapları tercih edebilirsiniz.
6 – 12 ay arasında bebekler yavaş yavaş tanımaya ve çeşitli sesler çıkararak tepki göstermeye başlarlar. Bu durum sizin için bir anlam ifade etmese bile onun için anlamlıdır. Bu yüzden bebeğinizin siz kitap okurken vereceği tepkileri takip edin. Daha uzun süre ve dikkatle baktığı her şeyi tekrar tekrar ona anlatın. Bu durum sizin için sıkıcı olsa da bebeğiniz için eğlencelidir. Ayrıca öğrenmesi için tekrarların da çok büyük önemi bulunur.
Aman, Diyelim; Şunlara da Dikkat Edin
Tekrar ediyoruz; bebeklere kitap okumak aynı zamanda onlarla kuracağınız bağı güçlendirir. Özellikle de bebeklerini emzirme imkanı bulunmayan babaların bu aktivitede rol alması son derece faydalı olacaktır. Ancak tüm bunları yaparken bazı noktalara da dikkat etmekte fayda var;
- Zaman ayırın. Bebeğiniz ile geçireceğiniz vakit ikinize ait olmalı. Ocakta yemek, yolda misafir olmasın. Telefon çalımasın, geçireceğiniz vakit bölünmesin.
- Ona sarılın. Bebeğinizi kucağınıza alın ve o şekilde kitap okuyun. Bedenen de sizinle temas etmesi hissedeceği güven duygusunu artıracaktır.
- Hikaye anlatıcısı olun. Kitabı gazete okur gibi okumanız bebeğinize bir fayda sağlamayacaktır. Yüksek sesle ve heceleri vurgulayarak okuyun. Bununla birlikte ellerinizi kullanın, sesinizi değiştirin, tarif etmek için kelimeleri kendi anlatım becerinizle destekleyin.
- Bebeğinizi takip edin. Sıkılabilir, uykusu gelebilir, acıkabilir. Bu bir ödev değil. Bebeklere kitap okurken eğer sıkılıyorlarsa aktiviteyi bırakın.
- Tekrar edin. Bu konuda özellikle de en sevdiği kitapların hangisi olduğunu anlamaya ve en çok da onları tekrar tekrar okumaya özen gösterin. Evet, sıkıcı ama patron o! 😉
- Doğru seçim yapın. Bebeğiniz için bol metinli ve resimli kitaplar tercih edin. Bununla birlikte dokununca ses çıkaran ve içinde bazı sürprizler barındıran kitaplar da onların dikkatini fazlasıyla çekeceği için tercih edilebilir.
Bebeklere kitap okumak sizin için de terapi niteliğinde bir aktivitedir, diyebiliriz. Minicik ve en basit şeylere bile saf bir merakla yaklaşacak olan bebeğinizin heyecanını izlemek sizi de mutlu edecektir.