Yenidoğan bebeklerinizin belki de en tedirgin olduğu anlardan olan banyo anı; onların ciltlerinin suya alışabilmesi açısından önemli bir süreçtir.
Bebek banyosu süresince bir takım temizleyicilerin yanı sıra lif ya da banyo süngeri gibi maddelerin kullanılması; özellikle ciltleri bu gibi nesnelere alışık olmayan bebeklerinizde bazı reaksiyonlara neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra küvetteki su hacmi, kullanılacak olan şampuan ya da sabunun içeriği, suyun ısı derecesi gibi etkenler de banyo ile yeni tanışan bebeğinizin alışma süreci açısından önemli başlıklar arasında yer alır.
Bu doğrulta “Bebek Sağlığı ve Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler” başlıklı yazımızda kısaca bahsettiğimiz bebek banyosu hakkında bilmeniz gereken önemli noktaları bu yazımızda detaylandırmaya karar verdik.
İşte bebek banyosu ile alakalı dikkat etmeniz gereken önemli detaylar:
İlk Banyoyu Minimum 24 Saatten Sonra Yapmalıdır
Doğum sonrası bebeğin cildi dışarıdaki atmosfere alışabilmesi adına antikor denen jelimsi bir tabaka ile kaplıdır. Bu tabakanın minimum 24 saat bebeğin üzerinde durması havaya ve ortam sıcaklıklarına alışabilmesi adına büyük önem arz eder.
Aynı şekilde bu tabaka bebeğin havadaki alışılması zaman alan etkenlere karşı da koruyucu bir görev üstlenmektedir.
Bebeğin ilk banyosunun minimum 24 saat ve 4 ila 5 emzirme sonrasında yaptırılması gerekmektedir.
Ortam Isısı ve Suyun Sıcaklık Derecesi Gibi Değişkenlere Önem Verin
Bebeğini ilk kez banyo yaptıracak olan annelerin en yaygın hatalarından biri suyun sıcaklığını ayarlarken 50 ila 60 derece gibi çok yüksek sıcaklıklara çıkmalarıdır.
Bebeklerinizin ilk banyolarında bu ısı dereceleri oldukça zararlı dereceler olduklarından; onların bebeklik sonrası dönemlerinde bile sudan korkmalarında sebebiyet verebilirler. Aynı şekilde onları 60 dereceye varan ısılarda yıkamanız, onların pamuksu ve son derece hassas olan ciltlerinde de kızarıklık ve benzeri reaksiyonlara neden olacaktır.
Bebek banyosu ile ilgili, suyun sıcaklık değeri ve ortam ısısı gibi etkenlerle alakalı dikkat etmeniz gerekenleri iki alt başlık altında sıralayabiliriz:
Su Sıcaklığını Bebeğinizin Vücut Isısını Dikkate Alarak Belirleyin
Bebeğinizin 0 ila 2 yaş aralığındaki banyolarında su sıcaklığı belirlerken dikkate almanız gereken en önemli etken onların vücut sıcaklığı olacaktır. Bu doğrultuda bebeklerinize banyo yaptırırken suyun ısısının bebeğinizin vücut ısısından 3 ila 4 derece yüksek bir değerde olacak şekilde ayarlamanız gerekir.
Bebeğinizin vücut ısısını doğru bir şekilde ölçüp su sıcaklığını optimum düzeyde ayarlayabilmeniz içinse bebek banyo termometresi gibi ürünler kullanabilirsiniz.
Bebek banyo termometresi gibi bebek bakımı ve sağlığı açısından yararlı ürünler, özellikle hijyenik ve medikal konularda oldukça yararlı bir kullanım sağlayabilmektedir.
Ortamın Isı Değerleri de En Az Su Sıcaklığı Kadar Önemli
Bebeğinize banyo yaptıracağınız ortamın ısı değerleri de, bebeğinizin üşümemesi ve soğuk almaması açısından büyük önem arz etmektedir. Bu doğrultuda su sıcaklığını ayarladığınız gibi bebeğiniz çıplak olarak yıkayacağınız ortamın sıcaklığına da dikkat etmeniz gerekmektedir.
Aynı şekilde bebek banyo termometresi ile ortam sıcaklığını ölçümlemek ve bebeğinize banyo yaptırabilmek için optimum değerlere getirebilmek için dijital masa saati şeklindeki bebek odası sıcaklık ölçer gibi ciharları da tercih edebilirsiniz.
Bu gibi cihazlar, gerek bebeğinize banyo yaptırırken gerekse bebeğinizin odasında ısı ve nem gibi değişkenleri sürekli olarak takip etmenize olanak vererek bebek bakımı süreçlerinde büyük kolaylık sağlar.
Klasik Sünger ya da Lif Yerine Bebek Yıkama Süngerlerini Tercih Edin
Bebek yıkama süngerleri, bebeklerin hassas ciltlerine uygun olacak yumuşaklıkta ve doğal malzemelerle tasarlanmış son derece sağlıklı bir bebek bakım aksesuarı olarak bilinir.
Özellikle ilk banyolarda, klasik lif ya da sünger kullanmak onların daha önce herhangi bir objeyle teması olmayan hassas ciltlerini gereğinden fazla zorlayacak dolayısıyla kızarıklık gibi sonuçlara neden olacaktır.
Bu yüzden daha organik seçenekler olan bebek lifleri, yumuşak dokuları ve kolay durulanan yapıları ile bebek temizliği için en uygun seçenekler arasında yer almaktadır.
Bebekler İçin Özel Şampuan ve Duş Jelleri Kullanın
Tamamen kimyasal yapıda olan ürünler oldukları için bebek şampuanı bakım süreçlerinde ebeveynlerin en hassas olduğu noktalar arasında yer alır. Bu doğrultuda bebeklerin cildine uygun pH seviyesinde tasarlanmış, sabun ve alkali gibi kimyasalları içermeyen duş jeli veya sabunlar, ebeveynlerin öncelikli tercihleri arasında yer almalıdır.
Bebek Banyosu İçin Özel Tasarlanmış Bebek Küvet Seti Gibi Ürünleri Tercih Edin
Özel bebek küveti setleri ergonomik tasarımları ve bebek banyo sürecini daha kolay hale getirecek işlevsellikleri ile büyük kolaylıklar sağlamaktadırlar. Bebeğinizi yıkarken optimum derinlik düzeyi 5 – 10 santimetrelik bir derinliğe sahip olan bebek küvetleri yıkama esnasında bebeğiniz için en güvenli kullanımı sunmaktadırlar.
Aynı şeklide bebek banyo küvet seti gibi ürünler, yıkama esnasında suyu daha etkili bir şekilde kullanmanıza olanak sağlayacak kova ve su taşıma aparatı gibi ek ürünleri de barındırır.
Bu yazımızda sizlere, bebek banyosu ve temizliği hakkında dikkat etmeniz gereken konulardan bahsettik. Bebek temizliği, bakım ve sağlığı ile alakalı diğer yazılarımıza göz atmak için Sweet Blog’u ziyaret edebilirsiniz.