Özellikle 3. haftadan itibaren bebeklerde gaz problemleri, sindirim sistemlerinin henüz tam gelişmemiş olmasından kaynaklı olarak meydana gelmeye başlar.
İlk etapta karın bölgesinden hafif gaz sesleri ile başlayan bu semptom sonrasında yerini bebeklerde fiziksel ve psikolojik sancılara bırakır. Son derece rahatsız edici ilerleyen bu süreçte, gaz sancısının oluşumunda annenin beslenme düzeni ve bebeğin beslenmesi etkili olabilmektedir.
Bunlar haricinde yetersiz sıvı tüketimi ve emzirme esnasında hava yutmaları gibi sebeplerden dolayı da gaz oluşumu gerçekleşir.
Bebeklerde gaz sancısının başladığı aralıklar olan 2 ila 3. hafta aralığından önceki zaman dilimi (yani aslında ilk 15 gün) konseptli yenidoğan bebek fotoğrafları için en uygun zamandır.
Daha önce “Bebek Bakımı ve Sağlığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler“ başlığında kısaca bahsettiğimiz bebeklerde gaz sorunuyla alakalı bilinmesi ve dikkate alınması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
Bebek Sütü Haricinde Ek Gıdaların Dikkatli Seçilmesi
Bebek bakımı ve sağlığı genelinde önemli bir konu olan bebeklerde gaz sancısı problemi, anne sütü haricinde takviye gıdalara erken başlanması durumunda da şiddetlenebilir.
Ek gıdalara çok erken başlamak bir takım olumsuz reaksiyonlara sebebiyet vereceği gibi gaz sancılarının şiddetlenmesine de neden olabilir.Bu doğrultuda, bebeğin emzirilme dönemi süresince takviye besinlere alıştırılmasını sürece yayarak yavaşlatmanız yararlı olacaktır.
Ek gıdaların seçim sürecinde diğer dikkat etmeniz diğer başlıklar da şu şekilde sıralanabilir:
Sıvıdan Katıya Geçişi Anne Sütü ile Destekleyin
Sıvıdan katıya geçiş süreci, özellikle bebeğin beslenme düzeninin oturması açısından oldukça kritik bir dönemdir. Bebeklerde sağlıklı beslenme ile alakalı yazımızda daha detaylı bahsettiğimiz bu süreç, bebekler için beslenme pratikleri ile desteklenerek gerçekleştirilmelidir.
Özellikle yumuşak dokulu gıdaların anne sütü ile takviye edilerek hazırlanması, sindirim fonksiyonları yeni yeni gelişen bebeklerin yediklerini daha kolay hazmetlerine olanak verir.
Bu da gaz sancısı semptomlarının bebeklerde daha az gözlemlenmesine olanak verecektir.
Sıvı Besinlerin Tüketimine Öncelik Verilmesi
Bebeklerinizin sindirimini katı besinlerle zorlamadan önce anne sütüne ek olarak daha sıvı besinlerin tercih edilmesi bebeklerde gaz sorunu için yararlı olacaktır. Eğer tercih edilecek olan gıdalar bebeğin sindirim sistemini zorlayacak derecede katı ise, sıvı gıdalarla karıştırılarak yumuşatılabilir.
Bebeklerinize vereceğiniz gıdaların bu şekilde yumuşatılması sindirim sisteminin farklı gıdalara alışmasını kolaylaştıracak ve olası gaz sancısı semptomlarının da önüne geçecektir.
Bebeğin Bulunduğu Ortamında Sıcaklık Değerlerine Dikkat Edin
Bebeklerde gaz sancısına neden olan bir diğer etken ise özellikle bebek odasındaki ani sıcaklık değişimleridir.
Ortamda ani sıcaklık değişimi yaratabilecek sürekli cam açma kapama, ısıtma sisteminin dengesiz kullanılması gibi etkenlerden kaçınılmalıdır.
Ortamdaki sıcaklık değerlerini ve bebeğinizin vücut ısısını bebek termometresi ve bebek ısı ölçer gibi cihazları kullanarak anlık analiz edebilirsiniz.
Bebeğin Hareket Kabiliyetini Engelleyen Şekilde Giydirilmesi ya da Kundaklanması
Bebeklerde gaz sancısı oluşumunda bir diğer etken ise bebeğin giydirilişidir. Ebeveynlerin bu süreçte yaptıkları en kritik hatalardan biri de onların soğuğa olan duyarlılıkları yüzünden kat kat giydirme alışkanlıklarıdır.
Bebekleri kat kat giydirmek, hava almalarını engellediği gibi bedensel olarak konforlu olmalarını ve rahat etmelerini de engelleyecektir. Bu doğrultuda onları kat kat kundaklayarak giydirmektense, rahat olmalarını sağlayacak ve onları sıcak tutacak bebek battaniyesi modelleri gibi seçenekleri de tercih edebilirsiniz.
Yenidoğan Bebeklerde Gaz Sancısı Masajı
Doğum sonrası bebekler hem bedensel hem zihinsel hem de fizyolojik açıdan çok yoğun bir gelişim sürecinden geçerler.
Yoğun bedensel reaksiyonların gerçekleştiği bu süreçte, sindirim sisteminde de gaz sancısı gibi semptomları, detayları yukarıda anlattığımız çözümlerin yanı sıra bir takım masaj uygulamaları ile çözmek de mümkündür.
Özellikle gaz sancılarının azaltılması için yapılan kelebek masajı; bebeğin mide bölgesinde rahatsız edici reaksiyonlara sebep olan gazların çıkışını kolaylaştırabilir.
Gaz sancısı kelebek masajı uygulaması ile hem sağlıklı bir şekilde azaltılabilir hem de sancıdan dolayı şiddetli ağlama (kolik) nöbetleri geçiren bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olabilir.
Bu çözümlerin işe yaramaması durumunda muhakkak doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
Bu yazımızda sizlere bebeklerde gaz sorunları ve çözümlerinden bahsettik. Siz de bebeğinizde gaz problemleri yaşıyor musunuz? Yorum yaparak bu yazıyı okuyan diğer annelere danışabilir, ya da kendi tecrübelerinizi yazarak diğer annelere yardımcı olabilirsiniz.